Steenmarters vangen of doden is wettelijk niet toegestaan. Om overlast te vermijden is het ook nutteloos om steenmarters te vangen of te doden, omdat er al gauw een andere steenmarter in de plaats kan komen.
Steenmarter in huis
Steenmarters hebben nood aan een warme en droge plek voor hun nest of schuilplaats. Daarom zoeken ze vaak rustige plekken op in zolders, schuren of bijgebouwen. Hun aanwezigheid kan soms leiden tot ongemakken zoals geurhinder, lawaaihinder en bijtschade.
Steenmarters vangen of doden is geen optie, maar verhuizen evenmin. Er is slechts één oplossing: zorg ervoor dat ze niet binnen geraken. Denk je dat er steenmarter op je zolder of andere plaats in huis zit? Volg dan dit stappenplan om schade te voorkomen.
Stap 1: Kom te weten of er een steenmarter in je huis zit
Niet alleen steenmarters maar ook andere dieren kunnen lawaai maken of schade veroorzaken. Zoek op zolder naar typische sporen van de steenmarter.
- langgerekte typische uitwerpselen, heel vaak in hopen en in een hoek
- prooiresten zoals eierschalen en vogelresten
- bijtsporen in zacht materiaal zoals kabels
- afdrukken van poten op de auto, het dak of het terras
- soms vettige zwarte strepen tegen de gevel tot aan de dakrand
Vaak merken mensen pas dat ze een steenmarter op bezoek hebben wanneer de dieren isolatiemateriaal hebben losgerukt of gaten in daken of plafonds hebben gemaakt.
Stap 2: Zoek toegangen langs waar de steenmarter binnen komt
Vooraleer je een steenmarter kan verjagen, moet je eerst weten waarlangs die naar binnenkomt. Het dier kan zich door openingen van nauwelijks meer dan 5 cm diameter of spleten van nauwelijks meer dan 4 cm breed wurmen. Als je een opening met je hand kan maken, kan een steenmarter er ook doorheen.
Bekijk zeker de volgende elementen aan en rond je huis:
- Gaten
- Muuropeningen of verluchtingsgaten
- Nokopeningen
- Rolluikbak of brede ventilatiespleet
- Gaten aan een erker of dakkapel
- Schoorsteen
- Zonnepanelen
- Losse, kapotte of verdwenen dakpannen
- Spleten of openingen in de dakrand of dakgoot
- Kelderluik
- Deuren of ramen die niet goed sluiten
- Opklimmogelijkheden
- Muurtje tegen of in de buurt van je huis
- Klimrek of klimplant tegen je gevel
- Vuilniscontainer of compostvat tegen je huis
- Regenpijpaansluitingen en de regenpijpen zelf
- Laag bijgebouw (serre, garage, veranda, achterkeuken)
- Bomen of struiken in de buurt van je huis
- Ruwe gevelmuren met diepe voegen
Stap 3: Zorg dat de steenmarter niet meer binnen kan
De enige blijvende manier om hinder door steenmarters in huis te voorkomen, is ervoor zorgen dat de steenmarter niet meer naar binnen kan. Dat kan door alle openingen waar hij door kan dicht te maken of door de openingen onbereikbaar te maken.
Gebruik daarvoor een materiaal waar een steenmarter niet doorheen kan bijten, zoals een stevig gaas (gegalvaniseerd, draad die meer dan 1,45 mm dik is met een maasbreedte van maximum 4×4 cm), een metalen plaat of een houten plankje.
Maak de opening pas dicht zodra de steenmarter(s) op jacht gaan, meestal laat op de avond want een ingesloten steenmarter die wanhopig een uitweg naar buiten zoekt, kan veel schade aanbrengen en een dode steenmarter in huis levert geurhinder op.
Maak de opening ook niet dicht in de periode tussen maart en juli omdat de jongen dan nog niet oud genoeg zijn om mee op pad te gaan.
Steenmarters zijn goed klimmers dus verwijder ook alle klimhulpen zoals klimrekken, begroeiing, enz. van de gevel.
Steenmarter in de auto
Een steenmarter zet wel eens zijn tanden in autokabels of -leidingen en bijt ze daardoor stuk. Ook de isolatie van de motorkap wordt soms beschadigd. De schade is te voorkomen door preventieve maatregelen te nemen.
Goede bescherming:
- Parkeer je auto in een goed afgesloten garage
- Mechanische afscherming (neem contact op met je garagist)
- Elektrische afscherming (neem contact op met je garagist)
Van deze maatregelen is reeds bewezen dat ze werken om steenmarters uit uw auto te weren.
Andere maatregelen:
- Kippengaas of marterwerend tapijt
- Elektrische mat
- Ultrasoon apparaat
- Marterspray
- Geurblokjes
Deze maatregelen werken slechts tijdelijk en garanderen niet dat de steenmarter weg blijft van uw auto.
Steenmarter in de tuin
Steenmarters zijn roofdieren. Ze eten veel muizen en ratten, maar ook vruchten, insecten, spinnen, en (keuken)afval staan op hun menu. Ze zijn dol op (kippen)eieren en durven uitzonderlijk ook wel eens een duif, kip, eend, cavia of dwergkonijn roven.
Steenmarters zijn niet de enige dieren die kippen of andere tuindieren roven. Ook loslopende honden en vossen doen dat. Bescherm je dieren tegen marters, dan zijn ze meteen ook veilig voor andere mogelijke rovers.