Onkruid is een raar woord. Het betekent namelijk voor iedereen wat anders. Zo is akelei voor de meeste mensen een prachtige bloem, maar voor een spinaziekweker is het onkruid, want het moet niet op een bord pasta belanden. Hondsdraf haal je waarschijnlijk vlijtig uit je tuin, terwijl anderen het net als bodembedekker gebruiken.
Plantensoorten en insectensoorten die in onze regio voorkomen evolueerden samen en ontwikkelden daardoor een intieme relatie met elkaar. Onderzoek van Natuurpunt, waarbij 80.000 bijen-waarnemingen werden bekeken, toont aan dat de paardenbloem het meest bezocht wordt door bijen. De brandnetel is bijvoorbeeld de favoriete waardplant van veel inheemse vlindersoorten. Heel wat vlinders leggen hun eitjes op brandnetels.
In het druk bebouwd en bewoond Vlaanderen is het een uitdaging om voor iedereen goed te doen en insecten hebben geen stem. We hebben geen grote nationale parken en 15% van Vlaanderen is verhard. Het is daarom cruciaal om op zoveel mogelijk kleine gebieden wilde bloemen en 'onkruid' te laten groeien. Het is nooit te laat om de natuurlijke vegetatie te begrijpen en misschien zelfs te leren appreciëren.